Ugrás a tartalomra

Vásári forgatag a Hermanban

2022. október 12. szerda
Ismét megrendezték a Szent Mihály-napi vásárt
Vásári forgatag a Hermanban

Izgatott gyermekcsoport áll a Dévény utcai iskola bejárata előtt arra várva, hogy felkerüljön a közeledő lovaskocsira. A szekér megáll, és újabb nyolc-tíz diák ül fel a szekérre, hogy körútra induljon Budafok utcáin. A nyolcadikos Terézia és egy évvel fiatalabb testvére, Rozália erről a körről is lemarad, de így legalább beszédbe elegyedhetem velük. Kérdésemre válaszolva Terézia elmondja, hogy a „szekerezéssel”, a közös játékkal és a vásárral Szent Mihály napját ünnepli az iskola. Nyolcadikos lévén idén csak szórakozni jöttek a húgával, de kisebb korukban ők is készítettek és árultak vásárfiát, például barackmag nyakláncot és poháralátétet.

Rozália szerint a szekér a felsősök iskolaépületétől a Pannónia utcai iskolához kocsikáztatja a diákokat, mivel a gyerekek vagy oda járnak iskolába, vagy ott töltötték első négy iskolás évüket. A következő menetre már a lányok is felférnek, így a kapuban a Disney hercegnek öltözött tanár úrral váltok néhány szót. A fizika-kémia szakos pedagógus harmadik éve tanít a Herman Ottó Általános Iskolában, és második alkalommal vesz részt ezen a minden évben megrendezett eseményen. Ő úgy látja, a lovaskocsizás mellett a legkisebbek idén is a mozgásos játékokat szeretik a legjobban, az alsósok leginkább a vásározást élvezik, míg a felsősök a szülők által készített finomságokból imádnak lakmározni.
Eközben az iskola udvarán forog a saját készítésű körhinta, néhányan türelmesen várakoznak, hogy felülhessenek a pónik hátára, a folyosókon pedig kicsik és nagyok árulják maguk készítette portékáikat.

A hosszú folyosón hömpölyög a tömeg, igazi vásári hangulatban alkudoznak a vevők egy-egy szép kulcstartó, gyöngykép vagy plüssállatka megszerzéséért, az eladók pedig igyekeznek kedvezni a vásárlóknak, és sokszor „áron alul” is odaadják kézműves dolgaikat, ahogy a szabadtéri standoknál árusító szülők is.
A 20. Szent Mihály-napok záróren-dezvényén Szepesfalvy Anna köszöntötte a jelenlévőket.

– Nagyon szeretem ezt a Budatétényi Polgári Kör által szervezett programsorozatot. Mindig számítani lehet koncertre, focira, kiállításra és a kirakodóvásárra, amelyért külön köszönet illetti a szívvel-lélekkel dolgozó pedagógusokat, a lelkes szülőket és a vidám gyerekeket – mondta vásárfiával teli szatyorral a kezében az alpolgármester.
Az iskola igazgatója, Vitéz Gyula ezek mellett kiemelte a Vizi Sándor képviselő által nyújtott folyamatos segítséget, és nem utolsósorban a programot évek óta szervező és összefogó Szabó Bence Gabriella munkáját.

Tamás Angéla